Top

Com saber si una pàgina web és segura per a comprar?

Com saber si una pàgina web és segura per a comprar?

Quan volem algun producte, entrem en internet, el busquem, el comprem i en unes hores ho tenim a casa. Comprar a través d’internet té molts avantatges, no fa falta eixir de casa si no ens abelleix, no hem de barallar-nos amb ningú en les rebaixes, solen haver descomptes i ofertes, podem comparar amb altres botigues, podem realitzar seguiments de preus i, el més important, suposa un enorme estalvi de temps.

Però com saber si una plataforma e-Commerce és segura i fiable? Evidentment, no ens podem fiar de totes les webs i botigues online, per la qual cosa hem d’extremar les precaucions quan paguem per internet. Hi ha milions de pàgines web on podem comprar i no totes compleixen els estàndards de seguretat exigits per al pagament per internet.
És convenient que ens fixem en aquestes dades abans de realitzar qualsevol compra:

1. Saber a qui li estem comprant
Una de les primeres verificacions que hauríem de fer és consultar les dades de contacte i la secció de “Qui som” o “Nosaltres” per a conéixer una mica més l’empresa que gestiona la web.

2. Legalitat de la pàgina web
Haurem de revisar si la pàgina té les seccions de:

 • Avís legal
 • Condicions de compra

Aquestes pàgines ha de tindre-les tot comerç online per a complir amb les diferents normatives com el RGPD, la LSSI o la LOPD. En aquestes seccions podrem consultar els drets de reclamació i/o devolució i les condicions d’enviament, entre altres. Si una web no conté aquestes dades, probablement no és de fiar per a comprar per internet. Encara que continguen aquestes seccions, haurem de revisar-les ja que algunes webs aparenten que compleixen amb la normativa legal sense completar les seccions adequadament.

3. Seguretat de la pàgina web
Comprovar si una pàgina web és segura per a comprar online és fonamental per a mantindre fora de perill la nostra informació personal, les dades de la nostra targeta o qualsevol altra informació sensible. I el que és més important encara, perquè aquesta informació no siga utilitzada amb finalitats malintencionats. És fàcil identificar si estem navegant per un lloc segur.

Molts navegadors insisteixen cada vegada més en la importància de la seguretat web. De fet, tracten de posar-li-ho cada vegada més fàcil a l’usuari perquè no caiguen en cap parany o estafa. Per exemple, Google Chrome ja marca com a «Lloc no segur» totes les pàgines web que no tenen un certificat SSL instal·lat. En general, existeixen quatre identificadors que ens permetran identificar quan una pàgina és segura:

 • Alerta de seguretat de Google i cadenat verd

Quan una pàgina no és segura perquè no té instal·lat un certificat SSL veuràs una alerta en el navegador.
En canvi, si les connexions a la web estan xifrades amb un certificat SSL, és a dir, és segur enviar dades personals o qualsevol altra informació, veuràs que el navegador substitueix aquesta alerta per un cadenat en el qual podràs obtindre més informació sobre la pàgina web.

Fins a l’última actualització de Chrome, aquest cadenat era de color verd (ara gris), encara que quasi tots els navegadors ho continuen utilitzant d’aqueix color per a fer més visible que la pàgina és segura.

 • HTTP vs. HTTPS

Quan una web és segura i té un SSL instal·lat per a xifrar les connexions, no ens apareixerà en l’adreça web el protocol HTTP, sinó que s’afegirà una “s” al final, HTTPS (Protocol Segur de Transferència d’Hipertext o Hypertext Transport Protocol Secure, en anglés).
Precisament aquesta «s» final marca la diferència entre una web segura i una altra que no ho és. En una pàgina amb HTTPS podem navegar amb tranquil·litat; les nostres dades viatgen encriptats o xifrats i no seran interceptats per tercers.

 • Segell de verificació

Moltes Autoritats de Certificació com Comodo també ofereixen segells de verificació o validació que podem afegir a la nostra web o botiga online per a donar major confiança a les visites. Si hem comprat online en alguna ocasió, segur que no sonen alguns d’aquests segells:

 • Nom de l’empresa en la barra d’adreces

Quan a més del cadenat verd o que la URL comença per HTTPS, veiem que en la barra d’adreces es mostra a més el nom de l’empresa, significa que aquesta web ha anat un pas més enllà per a demostrar als seus clients que és segura.

Tècnicament, una pàgina que valguda la seua organització ofereix el mateix nivell de seguretat que una web que només mostra HTTPS en la barra d’adreces o el cadenat verd (és a dir, el nivell d’encriptació o xifrat és el mateix).

Les pàgines amb HTTPS tenen les dades encriptades, encara que això no significa que la pàgina web siga 100% segura ja que existeixen mètodes per a hackear aquestes dades, encara que és un pas fonamental per a oferir seguretat en les transaccions.

4. Descomptes o gangues impossibles
Les botigues online solen oferir descomptes puntuals i oferir ofertes als usuaris més fidels, no obstant això, quan una empresa té el seu catàleg online amb un preu especialment barat o sospitós és normal que desconfiem i possiblement estem davant una pàgina web de dubtosa reputació.

Com sabem si el preu d’un producte és real? És senzill, podem fer una simple comparativa en altres webs per a saber si aquell preu és d’un producte autèntic o fals. El més segur és que trobem productes de marca a preus impossibles i criden la nostra atenció. El millor que podem fer és fugir d’aquestes pàgines ja que no sols seran productes d’imitació si no que probablement serà una web fraudulenta.

Aquestes pàgines també solen incloure terminis de lliurament supersònics a preu irrisori o polítiques de devolució increïblement benèvoles.

5. Informació sospitosa
Hi ha pàgines que transmeten inseguretat a pesar que complisquen amb tot el nomenat en els punts anteriors. Això sol ser causat per:

 • Continguts pobres: textos mal traduïts o en altres idiomes, imatges amb poca qualitat, etc.
 • Mala usabilitat: pàgines que no carreguen, pocs productes en estoc, etc.
 • Formes de pagament poc conegudes o sospitoses: pagament per BTC, Western Union, etc.
 • Domini sospitós: el nom del web triat és sospitós en ser massa específic com “comprarairmaxbaratas.com”.

6. Disseny de la pàgina web
El disseny d’una pàgina web o d’una botiga online diu molt de l’empresa que està darrere. Si per exemple, veiem una web molt quadriculada sense canvis o personalitzacions, probablement es tracta d’una plantilla bàsica d’algun gestor de botigues online tipus PrestaShop o Magento.

Encara que els gestors de botigues online com PrestaShop o Magento no tenen res de dolent, són els més utilitzats per a les botigues online fraudulentes per la seua facilitat d’instal·lació.

Què fer si hem comprat en una web fraudulenta?

Si tenim sospites que no hem realitzat una compra online segura, el primer és intentar posar-nos en contacte amb la botiga online, que hauria de tindre un telèfon d’atenció al client per a la resolució de dubtes.

Tant si no obtenim resposta com si les que ens donen no ens satisfan, s’ha d’interposar una denúncia davant les autoritats pertinents. Les Forces de l’Estat compten amb unitats per als delictes telemàtics que s’especialitzen a localitzar els fraus que es donen en Internet i a identificar quines són les pàgines segures per a comprar.

En el cas que tinguem la sospita que les dades de la nostra targeta o del nostre compte de Paypal poden haver sigut utilitzats o sostrets, hem d’inhabilitar les targetes de crèdit de manera immediata i avisar a Paypal del possible ús fraudulent.

També recomanem canviar les possibles contrasenyes dels comptes de Paypal o dels comptes bancaris al més prompte possible.

Quines són les formes de pagament més segures per a comprar online?

 • Recollida i pagament en botiga: a més ens estalviarem les despeses d’enviament. Aquesta opció és una de les més segures.
 • Pagament mitjançant Paypal o Google Wallet o uns altres: també existeix Stripe, és semblant a Paypal, però no tan conegut. Aquests mètodes actuen com un intermediari entre dues entitats que no es fien entre si. El principal avantatge per a l’usuari és que evita facilitar dades bancàries i personals.
 • Pagament mitjançant targeta: és un dels mètodes més habituals. Normalment es realitzen a través d’una passarel·la de pagament, per exemple RedSys, que valguda l’operació a través de sistemes de coordenades, validació amb pin per missatges SMS o similars.
 • Pagament per transferència: el procés de venda és bastant segur perquè la botiga online no recollirà les dades bancàries de l’usuari. El problema és que, una vegada ingressat els diners, no és reversible. Per tant, no es pot anul·lar l’operació i en cas de devolució del producte el reintegrament dels diners es deixa en mans de l’empresa.
 • Pagament per SeQura: en aquest cas, es demana i es paga després, en altres paraules, no es realitza cap pagament, l’usuari rep la comanda i quan verifica que està correcte i és el producte desitjat pot realitzar el pagament. Es pot pagar mitjançant una transferència bancària o amb una targeta directament a SeQura, i aquesta empresa és l’encarregada de pagar-li al proveïdor.

Però existeixen altres mètodes de pagament dels quals podem dubtar de la seua seguretat:

 • Pagament per Moneygram o Western Union: gens recomanable el pagament per aquestes plataformes, una vegada enviem els diners ens podem oblidar de recuperar-lo, és el mètode que usen les estafes nigerianes per excel·lència. Encara que siguen a països estrangers, haurem d’utilitzar sempre mètodes de pagament més segurs, com els anteriorment nomenats.
 • Pagar a contrarrembolso: encara que semble que és segur pagar en rebre el paquet, la veritat és que hem de pagar-ho, però abans d’obrir el paquet. L’empresa que gestiona el transport és també qui gestiona el cobrament, negant-se rotundament a deixar que el client òbriga el paquet primer.
Share

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información

ACEPTAR
Aviso de cookies